b) Temperaturile extreme ridicate (inclusiv valurile de căldură) - Ce ne așteaptă până în următorii ani?
O creștere a concentrației gazelor cu efect de seră din atmosferă duce la o încălzire a atmosferei și asuprafeței Pământului. Acest efect (i.e., efect termodinamic) duce la temperaturi mai ridicate la nivel global și la o creștere a frecvenței de apariție și a intensității evenimentelor temperaturi extreme ridicate.
Creșterea temperaturii este asociată și cu alte efecte care au loc în atmosferă sau la suprafața Pământului cum ar fi creșterea conținutului de vapori de apă din atmosferă sau schimbarea profilului vertical al temperaturii. Creșterea conținutului de vapori de apă din atmosferă amplifică creșterea inițială a temperaturii (i.e., feedback pozitiv). Schimbarea profilului vertical al temperaturii amplifică creșterea temperaturii în apropierea suprafeței terestre la latitudini medii și înalte (i.e., feedback pozitiv) și reduce creșterea temperaturii în regiunile tropicale (i.e., feedback negativ).
Schimbările distribuției spațiale a temperaturilor pot de asemenea să influențeze evenimentele cu temperaturi extreme ridicate prin modificarea caracteristicilor structurilor de vreme. De exemplu, creșterea temperaturilor în regiunea polară reduce diferența de temperatură dintre pol și regiunile de la latitudini mai joase. Mai puțin aer rece este astfel deplasat către regiunile de la latitudini medii ceea ce duce la o scădere a frecvenței de apariție și intensității evenimentelor cu temperaturi extreme scăzute.(Capitolul 11, Box 11.1)
În IPCC AR6 "Summary for Policymakers" schimbările anticipate pentru evenimentele cu temperaturi extreme ridicate sunt analizate în contextul unei creșteri a temperaturii medii globale cu 1°C (încălzirea actuală), 1.5°C, 2°C (în conformitate cu Acordul de la Paris) și 4°C față de perioada pre-industrială 1850-1900.
Figurile de mai jos (Figura SPM.6 din "Summary for Policymakers") prezintă modul în care va crește frecvența de apariție și intensitatea evenimentelor cu temperaturi extreme ridicate pentru diferite valori ale încălzirii globale. În acest caz evenimentele cu temperaturi extreme ridicate sunt evenimentele în care temperatura maximă zilnică a fost depășită în medie odată la 10 ani sau odată la 50 ani în perioada pre-industrială (1850-1900).
În figurile de mai jos fiecare an este reprezentat printr-un pătrat. Pătratele roz reprezintă anii în care pragul de extrem este depășit (frecvența de apariție), iar pătratele negre reprezintă anii când pragul nu este depășit. Valorile indicate cu roz sunt valorile mediane, iar cele din paranteze (cu alb) domeniul 5-95% al valorilor obținute din simulările multi-model CMIP6 pentru diferite scenarii climatice (SSP, Shared Socioeconomic Pathways). Cu roșu este indicată valoarea mediană a creșterii temperaturii (intensitatea evenimentului) pentru diferite scenarii climatice (SSP) utilizând de asemenea valorile obținute din simulările multi-model CMIP6.